2011. február 14., hétfő

Kim Harrison: The Hollows series

Urban fantasy. Olvastam néhányat a múltban. Nagyon tetszik ez a stílus, de sajnos magyarul igen kevés elérhető, ami nem csúszik át más kategóriába, (szerelmi életnek álcázott jó kis szaftos pornóba például XD) így elég limitált információim voltak a műfajról. Elkezdtem olvasni a Dresden Files könyvsorozatot (ami egyszerűen mérföldekkel jobb mint, a TV-sorozat) és elkezdtem beszélgetni egy ismerőssel, aki mint kiderült elég sok ilyen könyvön keresztülrágta már magát. Ő ajánlotta ezt a sorozatot. Első nekifutásra közel voltam ahhoz, hogy abba is hagyjam az első kötet után, mert egyszerűen nem volt azon a színvonalon amit a Dresden Files nyújtott. Ezután jött az, hogy a kezembe nyomták az angol könyveket (magyarul olvastam az elsőt mert kiadta a Beholder Kft. Boszorkányfutam néven) és jött a sokk.

Először is valahogy közel sem tudta a magyar fordítás a regény hangulatát áthozni, nem tudom miért. Nem vagyok szakmabeli, de a fordítást laposnak éreztem, és néhol olyan volt, mintha 1-1 szakaszt más ember fordított volna, más stílusban.
Ezek után angolul is elolvasva rájöttem, hogy ez mégis jó! Még mindig nem az igazi, de jó! Na usgyi második kötet... és koppant az állam a földön. Egyszerűen elkezdett az író inkább a világra koncentrálni és nem csak a főszereplő(k) közvetlen környezetére. A sorozat világa... Zseniális!
Nem írok egyesével a könyvekről, inkább megpróbálok egyben az egészről valamiféle képet adni.

Képzeljük el azt a röhejes felállást, hogy az emberiség nagy százaléka kipusztult egy génmódosított paradicsom miatt... (Nem, nem Killer Tomatoes XDDD) Ez azt eredményezte, hogy a nagyon kevés életben maradt ember között ott voltak az egyéb fajok, akik immunisak voltak a mutáns paradicsom vírusra (istenem, ez l0000l XD) , és felfedték magukat. A szokásos vámpír/elf mellett ott vannak a pixie-k, boszorkányok és egyebek, akiket nem spoilereznék le.
Adott egy badass boszorkány csaj (ez a faj megnevezése, eltérőek az emberektől sok mindenben), aki úgy dönt meglép a "nem emberi" rendőrség kötelékéből és mellészegődik egy élő vámpír csaj (Két féle vámpír van a világban, élő és holt. Elég nagy különbség van az egyértelműn kívül is köztük :)) és egy pixie szívtipró(...) valamint az ő családja.
Gondolom ebből már látszik, hogy nem sablon csapatról van szó a DM kedvenc partija polcról.
Akkor tegyünk még néhány apróságot a kalapba. Vannak démonok, mégpedig a gonoszabbik fajtából. Ha a démon megtesz neked valamit, akkor kapsz egy 'deamon mark'ot. Egy ilyen jel cirka a lelked egyharmadát veszi el. Ha kapsz hármat, akkor gáz van.
Emellett a mágia egy kicsit vicces ebben a világban. Ha olyasmire használod a "normál" mágiát, ami megváltoztatja a valóság törvényeit, az Fekete mágiának számít. Ráadásul ez jól látható nyomot hagy a varázsló auráján. Hát igen... hogy az istenbe kerülje el varázsló - aki elég jó - hogy bemocskolódjon az aurája, és mindenki az ő seggére pályázzon? Elárulom: nehezen...
A könyvek három főszereplője igen mozgalmas életet él: folyamatosan futnak az életükért (jó indok a mozgásra XD). A regény nem egyedi, ezt semmiképp sem mondhatnám. Viszont a világa nagyon átgondolt és jó.
Az első nyolc kötetben még messze nem derült ki minden, de már látszik a világ teljes körvonala és az igen tetszetős.

Jó sorozat, amit bátran ajánlok mindenkinek. Fordulatos és élvezet olvasni a karakterek interakcióját egymással és ideiglenes szövetségeseikkel, akik hol démonok, hol bűnözők. Külön kiemelném még a több könyvön átívelő rejtett történeti szálakat/plotokat, amik nagyon izgalmasak.

Eddig nyolc kötet jelent meg a sorozatból és most 22.-én jelenik meg a kilencedik, amit tűkön ülve várok.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kim_Harrison#Rachel_Morgan_.2F_The_Hollows_series

3 megjegyzés:

  1. Igen, ez az urban fantasy dolog nekem is nagyon bejön. Szintén Dresden fan vagyok ugyebár.^^
    Itt a gyilkos paradicsomtól kicsit megijedtem, de amúgy jól hangzik.:D

    VálaszTörlés
  2. Gyilkos paradicsomok ha nem olvasod a regényeket meredeknek hangzik. Amúgy zseniálisan abszurd hangulatot teremtenek vele a világhoz. Meg állandó poénfaktor a ketchup evés :)

    VálaszTörlés
  3. Első kötet kivégezve, holnap kezdem a másodikat :D Nekem naon bejövős :333

    VálaszTörlés