2011. február 22., kedd

Brandon Sanderson: Warbreaker


Mondom én, hogy Brandon Sanderson egy isten!
Mi szükséges a mágiához ebben az új világában? Először is breath (teljes nevén BioChromatic Breath, továbbiakban lehelet). Ebből mindenki eggyel születik, csak önként adható át egy másik személynek, és csak egyben az összes, amit az illető birtokol.
Aki elér egy bizonyos számú leheletet, az immunis lesz a betegségekre, lassabban öregszik, érzékeli maga körül a többi embert... Fix számú lehelet után meghatározott képességeket nyer a varázsló, az így elért szinteket hívják Heighteningsnek. A legmagasabb ismert Heightening 50,000 leheletnél van. :)
A birtokolt leheletek száma persze külső szemlélő számára is látványos hatást eredményez. Az varázsló aurájában teltebbek lesznek a színek, így mindenki tudja első ránézésre, hogy kivel van dolga.
Szükséges a parancsszó (command) ismerete, ami áll annak érthető kimondásából a varázsló anyanyelvén, és a folyamat lehető legtökéletesebb vizualizálásából.
Mit lehet ezzel kezdeni? Mint ezen varázslók neve is utal rá (Awakeners), animálni tudnak élettelen dolgokat.

Soha nem gondoltam volna, hogy a Mistborn mágiarendszerét felül lehetne múlni, úgyhogy igencsak meglepődtem mikor elolvastam ezt a regényt. Ugye már a Mistbornról készült ajánlómban foglalkoztam részletesebben az íróval, és említettem, hogy minden világához egyedi mágiarendszert igyekszik kitalálni. Szerintem ez az egyik ok, amiért hihetetlenül élvezetesek és nem repetitívek a könyvei annak ellenére sem, hogy bizonyos erős stílusjegyek mindegyikben megtalálhatóak.

A regény eleinte több szálon fut, ami nem volt elmondható az író előző könyveiről, és minden szál valamelyik főszereplő köré csoportosul.
A fő történeti szál két hercegnő körül zajlik. Adott Idris legfiatalabb hercegnője, Siri, aki mint a legtöbb tizenhét éves hercegnő, kicsit bolondos, élvezi, hogy nem ő van a figyelem középpontjában és nincsenek nagy feladatai az életben. A másik hercegnő a legidősebb lány, Vivenna, akit gyermekkorától arra nevelnek, hogy a szörnyűséges istencsászár felesége legyen. Ennek megfelelő neveltetésének köszönhetően intelligens, nagyon járatos a politikában, önfeláldozó személyiségű és mint ilyen, nélkülözhetetlen lenne népe számára az egyre inkább elkerülhetetlennek látszó háborúban. Csakhogy! A regény elején épp eljön az ideje annak, hogy beteljesítse feladatát, amire születése óta nevelik, és az istencsászár felesége legyen. Apjuk kijátszva a szerződést, amit a Hallanderen nemzetséggel aláírtak, elküldi lányát a palotába, csakhogy nem a legidősebbet, hanem Sirit, a legfiatalabb hercegnőt. Szerencsétlen lány semmit sem tud sem a politikáról, sem a városról, ahová mennie kellett, s nincs körülötte egyetlen bizalmasa vagy barátja sem. Ez a szál itt kettéválik, és Vivienel külön foglalkozik.
A másik fő szál egy komor, kegyetlen varázsló körül zajlik, akit úgy ismerünk meg, hogy elfogatta magát az egyházi katonákkal pusztán azért, hogy lejusson a börtönbe egy rabhoz. De nem ám a jó szándék vezérli, hanem egész más. Társa Nightblood, az önálló akarattal rendelkező intelligens kard, akinek életcélja hogy minden gonoszt elpusztítson. Az egyetlen probléma hogy nincsen tisztában a gonoszság fogalmával, és hogy ez kire értelmezhető.
A harmadik szál a legfiatalabb isten (Returned) körül forog. Ő Lightsong the Bold, a bátorság istene. Legtöbb idejét az tölti ki, hogy igyekszik kimaradni mindenféle politikai csatározásból és próbálja meggyőzni főpapját arról, hogy a Returnedek valójában nem is istenek. Ő pedig aztán végképp nem.

Hihetetlenül jól megírt regény! Az elején minden fejezet végén megálltam végiggondolni mi is történt és hogy mit is várhatok a továbbiakban. Nagyon nagy fordulatokkal találkozhat az olvasó, amik hála istennek cseppet sem erőltetettek vagy átgondolatlanok.
Felhívnám a figyelmet arra, hogy miután a regényt befejeztük, még bőven van olvasnivaló, ugyanis Brandon Sanderson publikálta a honlapján a könyv félkész változatait! Ezek nagyon jó betekintést nyújtanak abba, hogyan dolgozik az író a történeten.
A regény egy kötetes, és mindenkinek nagyon ajánlom!

http://www.brandonsanderson.com/book/Warbreaker/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése